uV ışınları Nedir?

Ultraviyole (Moröte) Işınları Nedir?

uV (ultraviyole) ışınlar;

Işığın veya ışının tanımı biraz karışık gibi gelsede bunu ilk 2 cümle dışında  genel anlaşılır anlatacağım.

Işık dalga özelliği gösterir ve  kütlesiz paçacıklardan oluşur. Frekans ve dalgaboyları ile özelliklerini enerjilerini tanımlarız. Çeşitli kırınımlardan veya geçtiği ortamlara göre değişerek farklı farklı ışınlar elde edebiliriz. 

uV ışınları uVA ve uVB olarak genel iki gruba ayırabiliriz. (C olanı miktar olarak az olduğu için hesaba katmıyorum.Çok yüksek oranda ozon tabakasında kalır.)

Sayfanın aşağısında diğer teknik verileride yazacağım. uVA ve uVB ışınları güçlü ışınlardır. Peki ne kadar güçlü? Göreli olarak çok güçlü olanı uVB maruziyeti belli miktarlara ulaştığında cildinizde renk değişimleri olabilir. uVA olan göreli olarak daha az güçlü cildin biraz alt tabakasına geçiş yapar.

Hücre üzerindeki yeterli miktara ulaşmış her enerji istenmeyen bozunumlara yol açabilir. Bunlar ışınlar içinde geçerli. Güneşlenme süremizi arttırmak için düzenli olarak güneş koruyucu kremler kullanabiliriz.

Dalga boyu azaldıkça frekans ve enerji artar. Şöyle düşünebiliriz daha kısa mesafede 1 dalga enerji olacağından daha fazla enerji barındırıyor.

uVA ışınları; 320 nm ve 400 nm uzunluğunda dalga boyuna sahip ışınları uVA olarak adlandırmaktayız.

uVB ışınları; 290 nm ve 320 nm uzunluğunda dalga boyuna sahip ışınları uVB olarak adlandırmaktayız.

uVC ışınları; 200 nm ve 280 nm uzunluğunda dalga boyuna sahip ışınları uVC olarak adlandırmaktayız.

Bu ölçümler farklılık gösterebilmektedir. Aralarında en güçlüsü uVC dir. Ozon tabakasına sayesinde uVC ışını ile ilgili bir sorunumuz şu an yoktur.

*nm; nanometre

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enquire now

İletişim için formu doldurunuz.